Neşre Büyükbayram ile röportaj

n1Ankara’nın desteğini bekliyoruz
Halkbank Bayan Voleybol Takımı sezonu damga vurmaya hazır. Halkbank,ödün vermeden yürüttüğü spor politikası ile Türk gençlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Kadrosunu Birinci Lig düzeyine çıkarıp sezondaki zorlu mücadeleye hazırlarken, genç oyuncuların Türk voleyboluna kazandırılması için de ayrı bir özen gösteriyor.
Kadrodaki genç oyunculardan biri de Neşve Büyükbayram. Genç olmasına karşın takımdaki en kariyerli oluncu da Neşve.
Üç yıl önce geldiği Ankara’yı sevip yuvada devam eden Neşve ile bayram sohbeti yaptık.

Halkbank’a gelene kadar geçen süreçteki voleybol yaşantını anlatır mısın?
Bahçeşehir Kolejinde okul takımı kurulacaktı. Klasık olarak uzunları toparladılar, aralarında ben de vardım. Takımda yer buldum. İki yıl sonra Eczacıbaşı’ndan teklif geldi ve oraya transfer oldum.
Sonraki 8 yılı Eczacıbaşında geçirdim. Bu arada Bahçeşehir Koleji okul takımında oynamaya da revam ettim, Bahçeşehir Üniversitesi takımında bu durum sürdü. Eczacıbaşındaki 8 yılın ardından Yeşilyurt’ta yarım devre oynadım. Takımı Birinci Lige çıkarttıktan sonra Eczacıbaşı’nda devam ettim. Ardından, bir yıl daha Yeşilyurt’ta forma giydim. Ligi sekizinci sırada bitirdik. Bu arada Halkbank’tan teklif alıp Ankara’ya geldim. Bu sezon üçüncü senemi geçireceğim. Bildiğiniz gibi, ilk yıl bizim dışımızdaki nedenlerin de etkisiyle ligden düştük.
Antrenörümüz Cengiz Abi benden takımda kalıp ablalık yapmamı istedi. Çünkü çok genç bir kadromuz vardı, gerçekten de ablaydım. Ben de takımda kaldım, müthiş bir performansla yeniden Birinci Lig’e çıktık.
Bu yıl, geçen seneden 3-4 kişi kaldı. Kalanlar da yine genç. Orta oyuncular Ceyda ve Hande ile ben ve Fatma devam ediyoruz. Yabancılarımız genç, bizim yaş grubumuzda. Pasörlerimiz ve liberolarımız yeni. Tecrübeli oyuncular da var. Buradaki ortam pozitif etki yaptı, bütün yaz çalışarak birbirimize alıştık.

Burada gerçekten iyi bir ortam mı var?
Evet. Kesinlikle iyi bir ortam var. Halkbank’ta geçirdiğim üç seneyi değerlendirirsem, gerçekten iyi bir ortam olduğunu söyleyebilirim. Yönetimimiz ve Esen Hoca bizim için çok uğraş, emek veriyor. Takımda herkesin mutlu olması adına saha içi ve dışında çaba sarfediyorlar. Antrenörlerle olan ilişkilerimiz de başarı sağlamada büyük katkı yapacak düzeyde. Olması gerektiği gibi. Saha içinde tam bir alt-üst diyaloğu yaşıyoruz. Fakat saha dışında dostane ilişkilerimiz var.
Oyuncular arasındaki akradaşlık ortamı ise yeni bir takım olmamıza rağmen müthiş. Karışık bir takımız, çok giden ve gelen oldu. Bütün yaz birlikte olmanın avantajlarını burada da yaşadık, kaynaştık. Gen.-yaşlı, yerli-yabancı gruplaşmaları yok. Bunun da başarı getireceğine inanıyorum.

Söze sana getirelim. Dağarcığındaki başarıları anlatır mısın?
Yaklaşık 150 kez milli takımlarda forma giydim. Yıldız Milli Takım’la Karadeniz ve Balkan Şampiyonluklarımız var. Yıldız Milli Takım’da Dünya İkincisi olduk. Altyapılarda o zamana kadar elde edilmiş en üst dereceydi. O şampiyona da ben de 0,10 puan farkıyla en iyi ikinci blokör seçildim. Bizim derecemizden sonra voleybola yapılan yatırımlar arttı. 1988 jenerasyonu ile Avrupa 6.’sı olduk. EYOF Üçüncülüğü var. Dünya İkincisi olduktan sonra beklentiler arttı. Yeni Dünya Şampiyonası için bizden beklentiler arttı. Antrenörümüz Mehmet Bedesterlioğlu idi. Burada fikstür dezavantajı bizi olumsuz etkiledi. Çapraz eşleşmede yenilerek yedinci olduk. O şampiyonada da istatistiklere göre en iyi blokördüm.
O arada Avrupa Ligi kadrolarında hep vardım.
Eczacıbaşı ile A Takım’a 17 yaşımda çıktım. Şampiyonlar Ligi dördüncülüğü, Türkiye Şampiyonlukları yaşadım. Bir sezonda üç kupa kazanmış kadronun bir parçasıydım. Yine Türkiye Kupası ve Süper Kupa kazanan takımdaydım.

Kişisel kariyer hedeflerin arasında neler var?
Bu yıl iyi bir takım kurduk ve çok gözönünde olacağımızı düşünüyorum. Kişisel hedefim, başarılı bir sezon geçirdikten sonra en iyi blokçular arasında ilk 5’e girmek. Sezon bittikten sonra da ilk 4, ilk 6’ya oynayan takımlar için aranan bir oyuncu olmak gibi bir hedefim var. Milli Takım’a da yeniden dönmek istiyorum. İki yıldır gitmiyorum ve o formayı özledim. Milli Takım’da forma giyen orta oyuncular Eda dışında bizim yaş grubumuzda. Performansım artarsa, geniş kadrolarda yer alabilirim diye düşünüyorum.

Takımda kaç orta oyuncu var?
Burada dört orta oyuncu var. Biri ben, biri ABD’li, Hande ve Ceyda. Dört orta oyuncu arasındaki rekabet sinerji doğuracak. Rekabet çok önemli, antrenman verimliliğini de artırıyor. Bu da sahaya yansıyor.
Zaten sezonda üç orta oyuncu tehlikeli. Sakatlıklar, formsuzluklar düşünüldüğünde dört orta oyuncu ideal.
Salt orta oyuncularda değil, diğer pozisyonlarda da rekabet var. İki pasörümüz de çok tecrübeli. Liberolar aynı şekilde.

Halkbank Kulübü ile ilgili neler söylersin?
Bizi de en az erkek takımı kadar destekliyorlar. Bence çok şanslıyız ki, yönetim çok değer veriyor. Hiç bir eksiğimiz yok, her türlü imkanımız var. Maaşlarımız gününde, eksiksiz ödeniyor. Değerli olduğunun hissettirilmesi oyuncuya ekstra motivasyon sağlıyor.

Kural zarar verecek
Türkiye’daki bayan voleybolundan bahseder misin?
Bu yıl için tüm takımlar iyi transferler yaptı. Ligde zaten git gide artan bir seviye var. Bununla paralel olarak Milli Takım’da da başarılar geliyor.
Fakat ilk dört sıradaki takımlar Avrupa’yı hedeflediklerinden daha çok yabancı transfer ediyorlar.
Bildiğiniz gibi bu sezon uygulamanın değişmesi Türk oyuncuların aleyhine oldu. Bir çok oyuncu takımsız kaldı, takım bulanlar süre alamayacak. Tamam, sahaya 14 kişi çıkacak. Ama bunun dört tanesi yabancı olacak. Antrenör değişiklik hakkını yabancı oyuncudan yana kullanabilecek. 5-6 yabancı oyuncu transfer edenlar var bu sayı gençlerin önünü kapatacak. Milli Takım’a da olumsuz yansıması olabilir diye düşünüyorum.

Sultanlar ilk 3’e girer
Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonasında ne yapar sence?
Gruptan birinci olarak çıkacaklarını düşünüyorum. Çünkü yaz dönemi boyunca çalıştılar. Birbirlerini iyi tanıyorlar. Haziran’da aldıkları Avrupa Oyunları Şampiyonluğu bunun bir kanıtı. Avrupa Şampiyonasında ilk üç dereceden biri gelecek. Ardından da Ocak’ta Ankara’da yapılacak Olimpiyat elemelerinden, seyircinin desteği ile yine kazanarak çıkacağımıza ve Rio’ya gideceğimize inanıyorum.

Yeri gelmişken taraftarlarınıza bir mesajın var mı?
Evet var. Ankara seyircisi voleybolu biliyor ve seviyor. Milli Takım maçları dışında Halkbank Erkek Takımının geçen sezon oynadıkları zorlu maçlarda nasıl bir performans gösterdiklerini gördük.
Bu sene de biz aynı desteği bekliyoruz. Kesinlikle seyirci ile sahadaki performansımız artıyor. Bütün şampiyonluk adayları buraya gelecekler. Hem kaliteli spor olayı izlemek, hem Halkbank Bayan Takımı’nı desteklemek amacıyla salona bekliyoruz.
Bir destek de Ankara basınından bekliyoruz. Voleybol çok elit bir spor. Biz genç ve iyi bir takımız. Ankaralı basın mensupları bize ilgi ve özen göstersinler ki, kentin spor markası yükselsin.
Ez cümle, sahaya çıktığımızda ne seyirci ne de basın koltuklarını boş görmek istemiyoruz. Voleybol onlarla güzel!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir